Tijdens de Dutch Food Week, die van 5 tot en met 13 oktober werd gehouden, organiseerde Vereniging Flevofood op 10 oktober samen met de Rabobank een kennisbijeenkomst in de speciaal voor deze week opgebouwde stadskas op het Forum in Almere Centrum. De volgeboekte bijeenkomst bood een gecombineerd programma van sprekers en vooruitstrevende gerechten. Niet minder dan 60 personen genoten zichtbaar van het programma en het aangeboden lekkers.

Centraal stond het verleden, heden en toekomst van de Flevopolder. Tussen de gerechten door vertelden drie inspirerende sprekers over het verleden, het heden en de toekomstige uitdagingen.

Eva Flantua vertelt over het ontstaan van de smaak van Flevoland en illustreert dit met een korte film. Ook de huidige transitie naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem, als een van de pijlers van de provincie die tot uiting komt in het Green Protein project, wordt hier uitgelegd.

Martijn Rol, sector specialist van de Rabobank presenteert de Horeca Food Waste Challenge en maakt zich hard voor het feit dat we samen in actie moeten komen tegen voedselverspilling.

Gilbert Kolff, de chef van FOND, die ook samen met Samuel Levie het spraakmakende menu van Brasserie 2050 op Lowlands heeft bedacht en uitgevoerd, had speciaal voor deze meeting drie inspirerende gerechten gemaakt. De basis van deze gerechten waren alleen maar lokale Flevolandse ingrediënten die voor een groot deel afkomstig waren van de Polderhelden. Dit werd tussen de presentaties door met smaak opgegeten.

Hij vertelt na de laatste gang wat zijn beweegredenen zijn voor deze gerechten. Volgens Kolff kan er binnen de horeca, volgens zijn idee, meer met de seizoenen en lokale ingrediënten gekookt worden, zodat er meer balans in de Co2 uitstoot komt, en dit in spraakmakende producten resulteert, die een transitie in gang zetten, en mooie smaken opleveren voor consumenten. Flevoland heeft zoveel moois en lekkers te bieden. Gewoon een paar uurtjes rondrijden, en kijken wat er langs de weg te koop is, aldus Gilbert.

Zijn veganistische paté met gedroogde biet op speltbrood was hier een goed voorbeeld van.

x Logo: ShieldPRO
This Site Is Protected By
ShieldPRO