De sojateelt, verwerking graanproducten, dertig jaar Flevosap en het meelwormenproject plantaardige eiwittransitie waren de onderwerpen van de Flevofood Tour.

We waren te gast op het biologisch akkerbouwbedrijf van Wouter Klaasse Bos uit Dronten op een prachtig sojaperceel, in combinatie met Jan Groen van Green Organics werd een inspirerende presentatie gegeven over de verse sojateelt. 

Een nieuw gewas in Flevoland, met een hoge voedingswaarde, denk aan het hoge plantaardige eiwitgehalte en onverzadigde vetzuren. In de vegan producten is soja ook een belangrijk voedselelement. Als vlinderbloemige past het goed in duurzaam telen. Door een ras te veredelen in ons klimaat kan soja concurrent worden van granenteelt, zowel biologisch als gangbaar zijn vijf telers verenigd in de afzet.

Rogier Scherpbier, biologisch graanproducent Zonnespelt uit Lelystad, gaf daarna een presentatie van zijn zonnespelt hoogwaardige meelproducten die direct aan de bakkers worden geleverd, ook kwamen de goed smakende biologische biersoorten van Rogier aan de orde!

Bij het bezoek aan het dertigjarige bedrijf Flevosap werd de historie van het bedrijf door eigenaar Wyno Vermeulen uit Dronten gepresenteerd. Pure geperste fruitsmaken is een begrip geworden in Nederland.

Martin Topper gaf een korte uitleg van een 100% lokaal drankje, Pride Juice genaamd, waarin groente en fruitsappen zijn verwerkt.

Het laatste onderdeel van deze tour was op de Aeres Hoge School in Dronten waarbij het project meelwormen in de plantaardige eiwittransitie werd uiteengezet. Reststromen van aardappelen, groente en fruitproducten worden gebruikt als voedsel voor meelwormen in deze eiwittransitie. Hierbij gaf Geert Kuipers van Distribugs in combinatie met Lector Eric de Bruin een zeer interessante uitleg van dit project.

Deze zeer geslaagde tour werd afgesloten met heerlijke hapjes van meelwormen, krekels en sprinkhanen bereid door Gijs Pappot, student bij Aeres Hoge School en werkzaam bij Distribugs.

Jaap Kodde

Click to access the login or register cheese
x Logo: ShieldPRO
This Site Is Protected By
ShieldPRO