FLEVOLAND- Flevolandse gemeenten, Provincie Flevoland en Vereniging Flevofood hebben op 1 april 2019 een traject in gang gezet om samen te werken aan een korte Flevolandse voedselketen. In het gemeentehuis van Lelystad waren wethouders, beleidsmedewerkers, Flevofood-bestuursleden en andere betrokkenen bijeen om elkaars prioriteiten op het gebied van voedsel te delen. Gezamenlijk werd de behoefte uitgesproken om een krachtig Flevoland-breed businessmodel te realiseren met verschillende aspecten. Dit levert synergie op waar foodondernemers in de Flevolandse regio’s van profiteren bij het door ontwikkelen van eigen lokale, regionale of internationale markten.

Lokaal voedsel belangrijk

Wethouder Elly van Wageningen (Lelystad), gaf samen met wethouder Ewout Suithoff (Zeewolde) de bijeenkomst een bijzonder tintje door officieel het netwerkpartnerschap met Vereniging Flevofood te bekrachtigen. Elly benadrukte dat lokaal voedsel steeds belangrijker wordt. ”Het is één van de speerpunten in het Lelystadse uitvoeringsplan dat hoort bij ons Masterplan Duurzaamheid. We merken dat er meer besef moet komen, juist ook bij kinderen, waar ons voedsel vandaan komt en dat we er zorgvuldiger mee om moeten gaan. Het is belangrijk samen na te denken hoe we onze ernstige voedselverspilling kunnen tegengaan maar ook hoe we meer voedsel in onze eigen regio kunnen verwerken. Nu wordt het op verschillende plekken in de wereld bewerkt voor het weer bij ons terug komt.” Naast inzet van onderwijs, ziet Elly Flevolandse samenwerking als een belangrijk middel om de keten te verkorten en het voedsel op de kaart te zetten.

Strategisch samenwerken

Ook Ewout Suithoff betoogde dat wat er lokaal beschikbaar is, lokaal moet worden gebruikt. “Voor toekomstige generaties moet er nu alles aan worden gedaan om iedere vorm van voedselverspilling tegen te gaan. Alleen kan dit niet, dus het is hartstikke goed om hierin strategisch samen te werken met andere Flevolandse gemeenten,” aldus Ewout. De gemeente wil veel energie steken in bewustwording om de prachtige producten van omringende polderland op het bord van de inwoners te krijgen.

Voedselambities

Aangevuld met prioriteiten van andere gemeenten, ontstaan er aansprekende gezamenlijke voedselambities. Naast een doorbraak om het Flevolandse voedsel bekend en bereikbaar te maken voor een grote groep inwoners in en rondom Flevoland, kunnen bijvoorbeeld initiatieven om verspilling tegen te gaan worden gekoppeld. Ook is het nodig dat de hele regio samen optrekt om (wereldwijd) het unieke polderlandschap met haar variëteit aan producten zichtbaar te maken. Gezamenlijk is er een sterk verhaal. “We moeten de naamsbekendheid krijgen dat onze ondernemers alle hoeveelheden kunnen leveren,” aldus wethouder Irene Korting van Gemeente Dronten.

Transparantie

Spreker Mark Fredriks, al jaren actief in het veranderen van voedselsystemen, moedigt de aanwezigen aan hier slimme stappen in te zetten. Transparant samenwerken blijkt nodig voor daadwerkelijke verandering. Lokale initiatieven zijn alleen rendabel als niet ieder voor zich hetzelfde model hoeft te ontwikkelen. Alle initiatieven moeten de kennis en ervaring kunnen benutten uit succesvolle best practices in andere regio’s. Bijvoorbeeld via de Taskforce Korte Ketens, waar de Vereniging Flevofood zich bij heeft aangesloten om de verbinding te leggen tussen Flevolandse ondernemers en ondernemers uit andere allianties.

Stevige ambitie

De bijeenkomst wordt afgesloten met de gezamenlijke wens de stevige ambities van de gemeenten uit te werken in een concreet businessmodel gericht op het profiteren van de in de bijeenkomst vastgestelde synergie-mogelijkheden. In een volgende bijeenkomst wordt samen besproken wat er nodig is om dit te bereiken.

x Logo: ShieldPRO
Deze Site Is Beveiligd Door
ShieldPRO