Op 10 oktober j.l. werd er weer een Flevofood tour georganiseerd. Deze tour, die ditmaal binnen de provincie grenzen bleef, stond geheel in het teken van de Polderhelden. De tour was geïnspireerd op de lopende challenge “Eet als een Pionier”, die de Provincie Flevoland in samenwerking met Dutch Cuisine had uitgeschreven onder de regionale horeca, om het gebruik van 80% lokaal en 80% groente op de borden te bevorderen.

In het bio gebied rond de Bronsweg te Lelystad zitten een aantal van de Polderhelden op een paar vierkante kilometer. Heel dicht bij elkaar, dus we hoefden met de leuke club mensen die aan deze tour deelnamen maar weinig kilometers te maken.

Na een lekkere soep, kregen we bij Wind in de Wilgen de eerste presentatie van Peter Strijk, eigenaar van Dutch Soy, over de vlucht die de teelt van sojaboontjes als voedsel uit de polder nu neemt. Peter verteld gepassioneerd over de mogelijkheden van de teelt en de groei die het bedrijf nu mee maakt.

Daarna kregen we in de paddenstoelen kwekerij van Mycophilia alle ins en outs te horen over de kweek van verschillende soorten paddenstoelen die hier plaats vindt. De oesterzwam is hiervan wel de bekendste. Wouter Hassing kon de hele groep boeien met de details en weetjes en nam ons mee in de wereld van sporen en schimmels.

Na een kort ritje waren we te gast bij Bart Kok van Polderhoenderhof, die een mooi bedrijf heeft opgebouwd met blije biologische kippen. Hierbij hoorden we over de gesegmenteerde werkwijze van de kippenfokkerij, waardoor er een constante stroom van kip in de markt gezet kan worden.

Als laatste boer werd Dennis van de Weert bezocht, die zich gespecialiseerd heeft in biologische pompoenen. Een ongelooflijke hoeveelheid pompoenen worden hier tot in de puntjes voorbereid om naar de supermarkten te gaan.

Stuk voor stuk mooie bedrijven waar met hart en ziel wordt gewerkt om een mooi product te leveren aan de markt, om uiteindelijk de consument van een zo goed mogelijk stuk eten te voorzien. Dat laatste konden wij zelf ervaren bij de afsluitende borrel met proeverij, die Wim van Wind in de Wilgen bij elkaar gekookt had, en waar alle producten van de bezochte bedrijven de revue passeerden.

Videolink:

Eet als een Pionier
x Logo: ShieldPRO
This Site Is Protected By
ShieldPRO