FLEVOLAND – Dinsdag 3 December 2019 werd door Vereniging Flevofood een kennisbijeenkomst georganiseerd voor leden, netwerkpartners en geïnteresseerden. Het thema was werken met foodwaste.

De middag was ook een ontmoeting tussen bedrijven actief in landbouw, verwerking, logistiek, handel, horeca, catering en retail die op deze manier makkelijker samenwerking kunnen oppakken. De bijeenkomst vondt deze keer plaats bij Pier16 in Nagele.

Voorzitter Martin Topper gaf de inleiding, en bleef daarbij dichtbij huis. Als teler van oerpeen en oerbiet (kroten), heeft hij een enorm volume aan producten die niet helemaal aan de standaard voldoen. Of de producten nu te krom, te lang, met een scheurtje, of een ander ongemak hebben, de smaak blijft hetzelfde. Maar retail en groothandel willen het niet hebben, want het past bijvoorbeeld nit in het daarvoor bestemde vakje in de koeling.

Chantal Engelen gaf daarna een presentatie wat haar bedrijf ‘Kromkommer’ allemaal doet voor gelijke rechten van al het groente en fruit. Hierbij werd duidelijk hoeveel voedsel er wereldwijd verspild wordt. Eén derde van al het geproduceerde voedsel beland in de vuilnisbak. Ze vertelde verder over de producten die je allemaal van deze zogenaamde foodwaste kunt maken. In het geval van de producten van Martin is dat: pastinaaksoep, bietenchutney, paarse peenjam, vegan burger van gele wortel, wortelsap, en bietenfriet. Zomaar een greep uit de mogelijkheden die al daadwerkelijk geproduceerd zijn.

Daarna was het de beurt aan Mark Fredriks van Local to local, om in te zoomen op de vermarkting van deze foodwaste. Hij heeft een test gedaan bij bedrijven, waar medewerkers deze producten konden meenemen tegen een ‘wat je er voor over hebt’ principe. Dit geld vloeit rechtsreeks terug naar de boer. Hij zoomde in zijn verhaal verder in op het belang van samenwerken, en gezamenlijk optrekken, om zo de krachten te bundelen en de producten te vermarkten. Daarmee bedrukte hij meer de holistische gedachte van community building.

De aanwezige genoten als laatste nog van diverse hapjes en drankjes, alles gemaakt van wasteproducten, zoals de Vegan wortelburger, bitterballen van Schipholgans, een Allybiertje, bietenfriet, en Eau de Vie van restfruit.

‘Een waardevolle middag, georganiseerd door een club die echt verbindingen maakt. Hoe kunnen we elkaar versterken?’ concludeerde Hendrik Braam, Directeur van Bakkerij Zonnelied, en die ook gelijk lid werd.

Wil je ook lid worden en alle voordelen genieten? Meld je hier aan.

x Logo: ShieldPRO
This Site Is Protected By
ShieldPRO